Produkty Ziemi Wody SłońcaPodwodne skarbymultiwitaminyProdukty roślinnekosmetyki

Artykuły

DIETA

Należy spożywać jak najwięcej gotowanych warzyw (o niskiej kwasowości, brokuły, kapusta, marchew, seler, szpinak, rzepa, pożywienia – gotowane, parzone. Należy spożywać dużo płynów, herbat ziołowych i świeżych soków (wskazany ze świeżej kapusty). Podczas ostrego ataku, spożywaj sporządzone w oparciu o biologicznie uprawiane warzywa pokarmy dla małych dzieci, sparzone warzywa oraz dobrze ugotowane proso, biały ryż i owsiankę. Staraj się usunąć ze swojej diety wszystkie produkty nabiałowe (także sery), ryby, kiełbasę, marynowaną kapustę oraz produkty drożdżowe. Wszystkie te rodzaje żywności zawierają histaminę, a wśród wielu osób z chorobą Crohn'a stwierdzono nietolerancję histaminy. Unikaj alkoholu, kofeiny, napojów gazowanych, czekolady, kukurydzy, jajek, produktów zawierających sztuczne barwniki lub środki konserwujące, potraw smażonych i tłustych, margaryny, mięsa, pieprzu i wszelkich przypraw, tytoniu, mąki oraz ogólnie produktów pochodzenia zwierzęcego, za wyjątkiem białego mięsa ryb. Wszystkie te podrażniają układ pokarmowy. Unikaj także pokarmów, które wzmagają wytwarzanie śluzu, jak produkty przetworzone i nabiałowe. Ogranicz spożycie jęczmienia, żyta i owsa. Unikaj węglowodanów rafinowanych. Nie spożywaj takich produktów, jak płatki zbożowe i ogólnie potraw zawierających cukier w jakiejkolwiek postaci. Podejrzewa się, że spożywanie dużej ilości produktów zawierających węglowodany może prowadzić do choroby Crohn'a. Sprawdzaj codziennie, czy w stolcu nie pojawiła się krew. Unikaj stresu w stopniu, w jakim tylko jest to możliwe. Nasze myśli, działanie układu nerwowego i funkcje innych organów są ze sobą ściśle związane. Nasz organizm reaguje na myśli i nastroje. Podczas ostrego ataku staraj się jak najwięcej wypoczywać. Staraj się wypróżniać codziennie, ale nie stosuj ostrych środków przeczyszczających, oraz czopków doodbytniczych. Zamiast tego wlewy, aby wypłukać nagromadzone toksyny, pożywkę dla rozwoju pasożytów, które również przenikają przez ścianę jelita do krwi zatruwając ją. Ważne jest bardzo ścisłe przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Osoby z zapaleniem jelita potrzebując 30% więcej białek niż osoby zdrowe. Jeżeli pojawia się chroniczna biegunka, należy sprawdzić poziom minerałów śladowych i elektrolitów. Powracająca biegunka może być związana z niedoborem wapnia i magnezu. Leki takie, jak kortykosteroidy i sulfazanizine (Azulfidine), zapisywane zwykle przez lekarzy na zapalenie jelit, a także cholestyramine (Questran), który zalecany jest dla obniżenia poziomu cholesterolu, zwiększają zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Kortykosteroidy zakłócają syntezę białka i uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie wapnia, zwiększając równocześnie wydalanie witaminy C z moczem. Niedobory innych czynników odżywczych, jak cynk, potas, witamina B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina D, prowadzą do osłabienia kości i spowalniają leczenie. Sulfasalazina utrudnia przenoszenie kwasu foliowego i żelaza, prowadząc do anemii. Wykazano, że stosowanie przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Crohn'a. Ściany jelit zawierają zwykle niewielkie ilości pełniącego rolę przeciwutleniacza enzymu dysmutazy nadtlenkowej (SOD), katalazy i peroksydazy glutationu, jednak ich zdolność do zwalczania wolnych rodników może być zdecydowanie ograniczona podczas zapalenia. Prowadzi to do uszkodzenia tkanek.

Aby zaistniały okoliczności sprzyjające leczeniu, niezbędne jest, by wskaźnik pH organizmu był lekko zasadowy. Należy go ciągle odkwaszać stosując wapń z magnezem

Stosowanie się do zaleceń żywieniowych, przyjmowanie preparatów dostarczających niezbędnych składników odżywczych, oraz leczniczych ziół może przyspieszyć leczenie i zapobiec nawrotom choroby. Badania wykazały, że jeżeli po wyleczeniu osoba nie będzie ściśle przestrzegać zaleconej diety, choroba powraca. Innymi czynnikami, które mogą spowodować powrót choroby są ciągły stres, nagły uraz psychiczny, a także uwarunkowania psychosomatyczne i choroby naczyniowe. Niedobory wynikające ze złego wchłaniania pokarmu mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, spowalniając leczenie zapalenia oraz wrzodów.

Wiele mikroorganizmów podejrzewanych jest o wywoływanie choroby Crohn'a - chodzi o grzyby, bakterie, wirusy i prątki, a także chlamydię. Jednak prawdziwa przyczyna choroby Crohn'a nie została jeszcze odkryta. Możliwe jest, że składa się na nią wiele czynników

Niekorzystne reakcje antygenowe mogą być spowodowane przez nie przetrawione cząstki pokarmu, które w wyniku uszkodzeń jelita przedostają się do naczyń krwionośnych. Należy za wszelką cenę unikać żywności wywołującej takie reakcje. Leczenie za pomocą kwasu masłowego, będącego nienasyconym kwasem tłuszczowym, prowadzi do złagodzenia zapalenia oraz uniemożliwia przedostawanie się nie przetrawionych cząstek pokarmu przez ściany jelit, przyczyniając się do regeneracji błon śluzowych jelita. Nacetyloglukozamina (NAG; zapobiega temu zaburzeniu. Badania przeprowadzone we Włoszech wykazały, że u osób z chorobą Crohn'a, zażywających preparaty sporządzone z rybich tłuszczów(Omega 3),

(ten obraz pokazuje głębokie owrzodzenia jelita) przypadki nawrotu choroby zdarzają się rzadziej niż u pozostałych. Badania wykazały, że schorzenie to występuje cztery razy rzadziej u osób rasy kaukaskiej i wśród Żydów (co sugerowało by odżywianie zgodne z grupą krwi-brak wieprzowiny). W przypadku 20 do 40% chorych, także inny członek rodziny cierpi na tę chorobę.

Pamiętaj ta choroba jest do wyleczenia, wszystko zależy od Ciebie



<< Poprzednia [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]