Cholesterol, tróglicerydy.
Układ nerwowy – LECYTYNA – OMEGA-3
Czy wiesz jak olbrzymi wpływ na pamięć i inteligencje ma Lecytyna i Omega-3 ?!
Obniżenie sprawności organizmu, stany nerwicowe, depresje, ból w stawach, mogą wzmocnić się lecytyną, która zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki: cholinę i inozytol Zawdzięczamy jej dobrą pamięć, odporność na stres i komfort psychiczny. Odpowiednio dobrane przez nas suplementy, najlepsze na Polskim rynku od lat, sprawdzone przez lekarzy, przywrócą twojemu organizmowi równowagę, siłę i zdrowie. Tylko naturalne witaminy, minerały chelatowe, działające aktywnie zioła, dadzą twojemu ciału więcej niż wszyscy lekarze i apteki świata.
Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: lleci-thos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę - Francuza, Maurice Gobleya. Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja. Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc "cegiełkami" ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL. Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków. Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby. Do czasu odkrycia soi - doskonałego źródła lecytyny - głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.
80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholestrol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji. Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein - zwanym też "złym choleterolem").
Komórki wykorzystują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby. Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholestrolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein - zwany też "dobrym cholesterolem"). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo "niepotrzebnego" cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca. Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie. Prawidłowe wartości HDL wynoszą: 45-50 mg% u mężczyzn i 55-60 mg% u kobiet. Jedz wysokiej jakości preparaty witaminowo mineralne i miej poczucie, że robisz, aż tyle dla zdrowia.
[ 1 ] [ 2 ] Następna>>