Produkty Ziemi Wody SłońcaPodwodne skarbymultiwitaminyProdukty roślinnekosmetyki

Artykuły

Witamina C

CO WIESZ O WITAMINIE C i jej ogromnej roli w funkcjonowaniu organizmu.

Amerykańscy badacze dowodzą, że witamina C podawana w bardzo wysokich dawkach może skutecznie zabijać komórki nowotworowe. O swoim odkryciu donoszą na łamach czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences.

Odkrycie witamin mogłoby służyć jako fascynujący temat do napisania powieści. Dzisiaj trudno już sobie wyobrazić, że to właśnie brak witaminy C doprowadził do szkorbutu i śmierci tysięcy ludzi. Choroba ta była koszmarem nie tylko marynarzy, lecz również tych, którzy żyli w ubóstwie lub byli ofiarami klęski żywiołowej. Kiedy w 1933 r. dwóch angielskich naukowców - Hawort i Hirst - oraz niemiecki chemik Michaeel odkryli skład chemiczny witaminy C, nazwali ją kwasem askorbinowym (dosłownie: wolnym od szkorbutu).

C 500Mówiąc o witaminie C, można by jeszcze przytoczyć wiele nazwisk, ale przede wszystkim należy wspomnieć o Albercie Szentgyörgyi. Ten węgierski naukowiec, laureat nagrody Nobla, podczas badań prowadzonych nad procesem oddychania komórek roślinnych odkrył pewną dziwną, jeszcze nie skatalogowaną substancję. Tym samym uczynił decydujący krok w kierunku udowodnienia, że właśnie chodzi o poszukiwaną witaminę C. A że jego gabinet znajdował się w Szegedzie, w samym środku jednego z największych regionów uprawy papryki, nie wytrzymał, by nie sprawdzić, czy nie znajdzie kwasu askorbinowego w papryce.

Wynik był oszałamiający! Z przebadanej papryki w ilości 2000 kilogramów uzyskał pół kilograma witaminy - ilość znacznie większą niż z innych roślin. A teraz przejdżmy z przeszłości do przyszłości. Dzisiaj już prawie wszyscy wiedzą, co to jest witamina C. Obecnie szkorbut nie jest już dla nas żadnym niebezpieczeństwem, bo marynarze wiedzą, co powinni ze sobą zabrać w długie podróże. Chociaż niedożywienie nie jest problemem naszej epoki, to jednak musimy liczyć się (i to raczej z naszej winy) ze skutkami niewłaściwej diety. W efekcie pojawiają się ?epidemie? nowoczesnego społeczeństwa - osteoporoza, wysoki poziom cholesterolu, anemia, otyłość, osłabienie odporności organizmu, duża liczba chorób układu krążenia. A co ma z tym wspólnego witamina C? Bardzo dużo! Ponieważ jedną z przyczyn powstania wyżej wymienionych chorób jest właśnie niedobór witaminy C (oprócz niedoboru wielu innych witamin i składników mineralnych). Nie przypadkowo mówi się, że witamina C stanowi fundament zdrowego organizmu.

Wzmacnia  odporności, łagodzi alergie, twój obrońca i niezbędnik codzienny.

Za transport substancji odżywczych i tlenu do każdej komórki jest m.in. odpowiedzialny układ naczyń krwionośnych. Zdrowe naczynia są mocne, jednocześnie elastyczne, drożne, o gładkiej wewnętrznej ścianie, pozbawione zmian miażdżycowych. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa witamina C, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu elastyny i kolagenu (są potrzebne, by naczynia były mocne i elastyczne), jednocześnie oczyszcza wewnętrzną ścianę naczyń. Przyspiesza spalanie tłuszczy i jednocześnie wspiera przekształcanie, znajdującego się w wątrobie cholesterolu w kwasy żółciowe. Chroni nasze naczynia, wobec tego i nasze serce, gdyż jest silnym antyoksydantem. Pozytywne działanie witaminy C wcale na tym jeszcze się nie kończy. Badania naukowe udowadniają, że witamina C blokuje powstawanie nitrozaminów, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek nowotworowych. Wspiera produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Poprawiając wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym, odgrywa ogromną rolę w profilaktyce i leczeniu anemii, wywołanej niedoborem żelaza. Należy wspomnieć jeszcze o jej wspaniałej roli we wzmacnianiu systemu immunologicznego i łagodzeniu alergii. Jest jednak mały kłopot! Witamina C może spełnić wymienione funkcje jedynie w przypadku, gdy jest jej odpowiednia ilość w organizmie! Udowodniono już, że pomimo naszych najlepszych starań zmierzających do racjonalnego ożywiania, nie jesteśmy w stanie zapewnić naszym komórkom wystarczającej ilości witaminy C. Przyczyną jest nie tylko uboga w składniki odżywcze gleba, obróbka artykułów żywnościowych czy ich przechowywanie, lecz również nasz styl życia.

Możemy tu wymienić kilka czynników, które dosłownie likwidują molekuły witaminy C w naszym organizmie: stres, palenie tytoniu, alkohol, leki, nadmierny wysiłek fizyczny, klimakterium, nawracające infekcje (zwłaszcza przebiegające z gorączką), ciąża i okres karmienia, wiek powyżej 55 roku życia oraz szereg jeszcze innych.

Biorąc pod uwagę podstawową cechę witaminy C (rozpuszczalność w wodzie), tylko produkty wytwarzane w oparciu o najnowocześniejszą technologię - timed release (stopniowe i rozciągnięte w czasie wchłanianie), są w stanie zapewnić odpowiedni poziom witamin w organizmie. Firma CaliVita® International oferuje właśnie takie suplementy żywieniowe: C-1000, C-500. Nie zapomina również o dzieciach - dla najmłodszego pokolenia oferuje tabletki w kształcie zwierząt o nazwie Lion Kids. Dlaczego tak ważne jest uzupełnianie diety dzieci preparatami witaminowymi? Wiek dziecięcy ma swoje specyficzne cechy.



[ 1 ] [ 2 ] Następna>>