WRZODY
Niedobory pokarmowe - główny czynnik ryzyka

Lucerna-leczy
Od wielu lat wykazywano w badaniach, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C) zmniejsza ryzyko zakażenia H. pylori. Obecność w soku żołądkowym odpowiedniej ilości witaminy C silnie hamuje wzrost bakterii oraz aktywność wytwarzanego przez nią enzymu - ureazy. Enzym ten, poprzez rozkład odpowiednich substancji, alkalizuje otoczenie wokół bakterii, co umożliwia jej przetrwanie w kwaśnym środowisku żołądka. Wyniki wielu badań sugerują również, że wzbogacenie diety o takie składniki, jak arginina, glutamina, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, witaminy A i E wspiera organizm w walce z infekcją H. pylori oraz przyspiesza proces gojenia owrzodzeń.
Jak wspomóc leczenie?
Od wielu lat wykazywano w badaniach, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C) zmniejsza ryzyko zakażenia H. pylori. Obecność w soku żołądkowym odpowiedniej ilości witaminy C silnie hamuje wzrost bakterii oraz aktywność wytwarzanego przez nią enzymu - ureazy. Enzym ten, poprzez rozkład odpowiednich substancji, alkalizuje otoczenie wokół bakterii, co umożliwia jej przetrwanie w kwaśnym środowisku żołądka. Wyniki wielu badań sugerują również, że wzbogacenie diety o takie składniki, jak arginina, glutamina, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, witaminy A i E wspiera organizm w walce z infekcją H. pylori oraz przyspiesza proces gojenia owrzodzeń.
[ 1 ]